top of page
  • Claire van der Goot

Van een onzekere naar een zekere mama

Bijgewerkt op: 27 aug. 2019

Een compleet andere wereld ging voor me open toen ik een jaar geleden mama werd. Ook al leek ik zo goed voorbereid: ik wist vrij weinig van alles dat me overkwam. Gelukkig wees mijn moederinstinct en intuïtie me de weg, maar oh, wat was ik onzeker. Wat heb ik mezelf vaak moeten toespreken en met mijn hand op mijn hart terug moeten gaan naar mijn gevoel, alvorens ik wist dat ik het juiste deed.

Ik weet vrijwel zeker dat dit voor alle moeders met een eerste kindje heel herkenbaar is. De onzekerheden, die met het slaapgebrek per seconde groeien, maken je soms enorm wankel. En dan heb je af en toe weleens behoefte aan adviezen. Gevraagde, goed bedoelde, ondersteunende en positief opbouwende adviezen. Want met alles dat daar vanaf wijkt, kan je helemaal niks. En nog erger: je wordt er alleen maar meer onzeker van.Ongevraagde adviezen

Zoveel meningen heb ik moeten aanhoren, vragen heb ik moeten beantwoorden en kritische opmerkingen heb ik moeten pareren. Dit gold voor vrijwel ieder onderwerp dat gaandeweg de revue passeerde.

“Bakeren jullie haar niet in?’, “Voed je op verzoek? Je kind, en jijzelf, hebben echt meer baat bij regelmaat van vaste voedingstijden hoor” en “Hoezo heeft ze geen speen?”. De adviezen vlogen me om de oren. En geen enkel onderwerp bleef bespaard. Of ze nog bij ons op de kamers sliep, wat voor draagzak we hadden, of we haar verse hapjes of potjes zouden geven en ga zo maar door.


De moedermaffia

En het rare was: veel van deze – ongevraagde en soms veel te bekritiserende – adviezen kwamen van andere moeders. Misschien dat er enorm zelfverzekerde moeders tussen zaten, die volledig overtuigd waren van hún uitgezette koers, maar ik denk dat het merendeel kwam van de enorm onzekere moeders.

Wat ik echter nooit begreep: waarom zou je je eigen onzekerheid overdragen op een ander? Het is vast een psychisch logisch te verklaren manier van handelen, maar – gelukkig – iets waar ik zelf ver van weg blijf. Als ik een andere moeder zie of hoor worstelen zal ik altijd proberen haar in te laten zien dat ieder kindje, en iedere mama, anders is. En dat het voedings- en slaapschema van baby A helemaal niet hoeft te passen bij baby B.


De focus bij jezelf

Met de dag werd ik langzaamaan een steeds meer ervaren moeder en leerde ik mijn dochter beter kennen. Een hele fijne combinatie! Na heel veel vallen en opstaan en het zien van flink wat beren op de weg, ben ik nu aangekomen op een punt dat ik me rustiger en stabieler voel.

Dit komt mede doordat ik mijn focus puur en alleen bij mezelf heb neergelegd. Niet bij mijn omgeving, niet bij andere moeders of andere baby’s. Van vergelijken met anderen is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Wat een andere baby weegt, hoe zijn of haar groeicurve zich ontwikkelt, hoeveel een ander kindje drinkt of eet, of een andere baby al wel doorslaapt; het gaat jou niet helpen. Het maakt jouw nachten niet langer en zorgt er ook niet voor dat je kindje opeens wél zijn bordje leeg eet.

Door te handelen vanuit mijn hart, bepaalde adviezen van me af te laten glijden en me niet te focussen op hoe anderen het deden, werd ik veel stabieler en sterker. Gelukkig heb ik aan mijn eigen rol als mama, mijn hele lieve – maar soms ook nogal veeleisende – dreumes mijn handen vol! En zo bleef er vanzelf geen ruimte meer over voor onrustige gevoelens veroorzaakt door buitenaf. Lieve kersverse moeder, als je dit leest en het herkent: laat je niet van de wijs brengen! Luister naar je hart, dan doe je het sowieso goed. Op jouw eigen manier.


Voeding is het aller belangrijkste voor je lieve baby. Vind hier een uitgebreid voedingsschema voor je baby.

469 weergaven
bottom of page