top of page
  • Noor Sluijs-van Haastert

Vragen, vragen en nog eens vragen

Mijn zoon van 5 heeft zijn vraagvermogen ontdekt en buit het op alle vlakken uit. Sinds een jaar staat hij niet meer uit maar wordt er de hele dag, echt de hele dag, gepraat. Meestal vind ik dat ontzettend gezellig; als we in de auto zitten of  samen thuis een kopje thee drinken. Maar als we in de rij bij de kassa van de plaatselijke supermarkt staan en mijn mannetje zich hardop afvraagt waarom ik nou “weer een fles wijn koop”, dan kan ik een hartgrondige hekel aan die vragen hebben! Desalniettemin zijn het deze vragen waardoor ik nu dit stukje schrijf want bijna alle vragen van zoonlief kan ik beantwoorden. Sommige vragen moet je wat dieper voor graven ( “ wat is een virus”) en sommige vragen zijn ronduit gemakkelijk: ( “ waarom slapen papa en mama in hetzelfde bed?”). Maar er zitten zogenaamde “tricky questions” bij. Hieronder mijn top-10 van vragen die mijn zoontje stelde en waar ik stiekem Wikipedia voor moest raadplegen of een simpelweg : “gewoon, dat is nou eenmaal zo” naar zijn hoofd slingerde. Hebben jullie kinderen ook van die originele of gekke vragen?Laat het weten ( en ook de antwoorden graag :))


1. Waarom hebben wij een milieu?

Uhhhh anders kunnen we niet leven…Toch maar even op Wikipedia een uitgebreider antwoord opzoeken en daar staat het volgende: 

Onder milieu (omgeving) wordt het geheel van voorwaarden en invloeden verstaan die voor het leven van organismen (zoals mens, dier, plant) en voor levensgemeenschappen van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.

Ok ook niet helemaal wat je aan een 5-jarige met droge ogen kan vertellen dus ik heb het volgende gezegd: Wij hebben een milieu omdat de bomen, de dieren en de mensen anders niet kunnen leven. Het is belangrijk om goed voor ons milieu te zorgen zodat over heel veel jaartjes andere mensen ook nog op de aarde kunnen leven. 

Hij leek hier mee tevreden, nu nog…


2. Waarom valt de maan niet naar beneden?

Vraag 1 en 2 werden na elkaar gesteld….Ik was blij dat ik het boek van de planeten aangeschaft had voor hem vorig jaar kerst. “ Door de zwaartekracht en de tegenkracht van de maan lieverd” en toen zette ik snel de radio weer wat harder.


3. Waarom kan de voorruit ( van de auto) eigenlijk niet ook open, net zoals de zijraampjes?

Dit vond ik dus een steengoede vraag, het antwoord met betrekking tot veiligheid heb ik hem wel gegeven maar ik vond het een goed idee. De voorruit moet ook open kunnen, heerlijk op zomerse dagen!


4. Mogen drie mensen eigenlijk met elkaar trouwen?

Deze vraag stelde hij mij omdat hij besloten had dat hij met mijn moeder wilde trouwen maar ook met zijn broertje ( smelt). Ik heb hem uitgelegd dat je van heel veel mensen mag houden. Alleen is het overzichtelijker om met 1 iemand te trouwen in plaats van 2. 


5.Hoeveel haren heb ik?


Dat antwoord was vrij gemakkelijk voor de verandering: ontelbaar!


6. Hoe komen die baby’s in je buik? 

“ Lieverd, je zoon heeft een vraag…” . Na een dag vol vragen kwam ’s avonds deze vraag, die heb ik even doorgegeven!


P.s. heb jij vragen over moederschap blijf dan Happymoms lezen! Lees hier bijvoorbeeld over een voedingsschema baby van 1-3 dagen.

125 weergaven
bottom of page