• Happy Moms

Wees lief voor je lijf

Dit verhaal is geschreven door Happy Mom Jet, lees hier haar bio.


Ik schrijf dit naar aanleiding van Ashley Graham’s @ashleygraham recente Instagram post. Een mooi statement dat ze maakt, aandacht vragen voor het taboe dat heerst op alle problemen die een zwangerschap en bevalling met zich mee kunnen brengen. Hoe knap is het als je in een maatschappij leeft waarin alles perfect moet zijn, durft te laten zien dat het alles behalve mooi een perfect is om een kind te krijgen en wat dit allemaal teweeg kan brengen.


Onder haar Instagram post kwamen al gauw reacties van moeders die praatten over het feit dat ze hun incontinentie luiers wel voor altijd konden houden want het zou toch nooit meer overgaan. Toen dacht ik "Hó even, hoezo dat dan?". Als je een probleem hebt overgehouden aan je zwangerschap of bevalling moet je het dan maar voor lief nemen en denken; “Het hoort erbij want ik heb een kind gekregen? De buurvrouw heeft er ook last van dus het zal wel normaal zijn?!” Nee dames, ga eens langs je huisarts als je er last van hebt want er is wat aan te doen! We hoeven niks te verzwijgen, we hoeven ons nergens voor te schamen of ons hele leven maandverbanden dragen voor urineverlies tijdens het lachen, niesen of gewoon zomaar. We hebben de regie over ons eigen lichaam, deze hebben we niet weg gegeven tijdens de bevalling en dat gaan we nooit doen ook. Wees lief voor je lijf en zorg voor je lijf!

En als je net bevallen bent en wel nog een verbandje nodig hebt; doe goed je bekkenbodem oefeningen en blijft het te lang aanhouden, trek aan de bel. Niemand anders kan het stoppen dan alleen wij zelf!


Wat ik in mijn werk als kraamverzorgende bij “mijn gezinnen" altijd op het hart druk: Heb je ergens last van lichamelijk of geestelijk wat je voor de zwangerschap nog niet had: laat er naar kijken! Klachten ten gevolgen van een zwangerschap mogen niet lang aanhouden. Het is niet normaal als je 10 jaar geleden bevallen bent en nog steeds veel ongewenst urine verlies hebt en er nog nooit naar gekeken is omdat je denkt dat het er nou eenmaal bij hoort.


Praat er over én doe er iets aan!

81 keer bekeken

Ontvang Happy Moms updates

© 2019 by Happy Moms​. Proudly created with mom power