top of page
  • Claire van der Goot

Zintuigen van een moeder

Bijgewerkt op: 18 apr. 2020

Sinds ik mama ben, zie ik de wereld niet alleen meer door mijn eigen ogen maar ook door die van mijn dochter. Omdat ik meer leef vanuit haar, ervaar ik ook meer vanuit haar. Al mijn zintuigen (proeven, ruiken, voelen, horen en zien) staan sinds de seconde dat ze geboren werd volledig op scherp. Ik proef voor haar (alle hapjes die ze neemt), ik ruik voor haar (is haar kamertje fris genoeg, wordt er door iemand gerookt op dit terras?) en ik voel voor haar (zijn de stoffen van haar kleding zacht genoeg?, is haar eten niet te warm?, is haar kamertemperatuur goed?).


Horen

Soms lijkt het alsof haar kleine oortjes op mijn hoofd terecht zijn gekomen. Verbouwingen rondom ons huis, harde muziek, mensen met een harde stem en de tv die (naar mijn idee) te hard staat. Alle geluiden waar zij als slechte slaper ook maar enigszins wakker van kan worden, komen bij mij keihard binnen.

Zien

Vazen op de grond, een stapel tijdschriften op een sidetable en een verlengsnoer onder de tv. Mijn huiskamer in de verleden tijd. Sinds ze kan kruipen is alles uiteraard babyproof gemaakt en is er hier weinig gevaar meer te bekennen maar zodra ik met haar ergens anders kom draaien mijn ogen doelgericht van links naar rechts. Wat kan ze zien? Omver trekken? Pakken? En wat kan ze in haar mond stoppen?

Intuïtie en telepathie

En dan is er dat hele mooie, nooit bewezen, 6 e zintuig: intuïtie en telepathie. Het blind aanvoelen wat ze nodig heeft en waar ze behoefte aan heeft. Alsof ik soms letterlijk weet wat ze denkt. Waar ik in het begin soms onzeker werd als ik niet wist wat bepaalde huiltjes betekenden, zo zeker ben ik nu van alle beslissingen die ik de hele dag door voor mijn dochter maak. Het is een intense verbondenheid die ik nog nooit in mijn leven zo sterk heb gevoeld als met haar.

Moederinstinct

Het oh zo mooie moederinstinct! Het instinct dat er niet voor niets is en waarop we als mama’s altijd blind kunnen varen. In onze wereld en cultuur wordt het ons soms lastig gemaakt om dit instinct te volgen met alle adviezen van het consultatiebureau, je omgeving en alle tips en schema’s in boeken. Terwijl je, als je puur en alleen kijkt naar je eigen kind en luistert naar dat gevoel, al bijna niks meer fout kan doen. Je krijgt het er gratis en voor niets bij. Zolang ik het laat spreken, weet ik dat ik het beste doe. Bedankt moeder natuur!

78 weergaven
bottom of page