Het opvoeden van pubers

puber opvoeden

Het opvoeden van een puber is voor ouders een grote uitdaging. De pubertijd is een verwarrende fase, waarin je puberkind zelfstandig en onafhankelijk moet worden. Pubers kunnen afwezig zijn, maar ook druk zijn.

Terwijl ouders juist de neiging hebben om hun kinderen te beschermen tegen hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat zowel ouders als kinderen zich niet begrepen voelen. Dat de pubertijd gepaard gaat met stress, onrust en ruzies tussen ouders en puber is haast onvermijdelijk. Ondanks al deze onrust is het juist in de puberteit erg belangrijk dat je er voor je kind bent.

1.STEL DUIDELIJKE EN HAALBARE DOELEN VOOR EEN PUBER

Te hoge doelen kan ervoor zorgen dat je kind gestresst raakt, wat de situatie er niet beter op maakt. Probeer je kind niet te dwingen om te doen wat jij denkt dat het beste is, maar geef hem de kans om te ontdekken wat hij zelf wil. Als je tiener het op school moeilijk heeft, bekijk dan samen hoe je dit kan oplossen door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding.

2. LUISTER NAAR JE DOCHTER OF ZOON

Omdat er zoveel emotie bij een tiener speelt, ben je soms geneigd om niet alle emoties serieus te nemen. Maar hoe kan je verwachten dat er wel naar jou wordt geluisterd, als je niet de tijd neemt om naar je puberzoon of dochter te luisteren? Luisteren betekent niet dat je het eens met je tiener hoeft te zijn, het gaat erom dat hij zijn gevoelens en gedachtes kwijt kan. Goed luisteren kan veel onbegrip wegnemen en zorgt er ook voor dat je je dochter of zoon beter leert begrijpen.

3. WEES HET GOEDE VOORBEELD VOOR EEN PUBER

Hoe kan je je kind ervan overtuigen dat roken slecht is, dat je niet mag liegen en dat je niet moet schelden als je zelf het tegenovergestelde doet? Ook al heb je het niet altijd door, pubers doen het gedrag van de mensen om zich heen na. Je puberzoon of dochter doet ook ongemerkt het gedrag van jou na.

Als je slechte gewoontes hebt waar je moeilijk mee kan stoppen, kan je het beste eerlijk tegenover je kind zijn. Ze zullen eerder begrijpen dat je ook een mens bent en fouten maakt, dan dat ze de tegenovergestelde signalen kunnen bevatten. Leg ze duidelijk uit waarom je niet wilt dat zij dezelfde fouten maken.

4. GRIJP OP TIJD IN

Als ouder voel je als de beste aan wanneer je kind te ver gaat. Vermoed je dat je kind constant aan het spijbelen is, in aanraking komt met criminaliteit of drugs gebruikt? Zorg dan dat je op een voorzichte manier actie onderneemt. Ga praten met deskundigen hoe je dit het beste kan aanpakken, want je kind kan door “jouw bemoeizucht” juist tegendraads worden.

5. WEES OP DE HOOGTE VAN EEN PUBER

Je kind ruimte geven is goed, maar niet weten waar je kind mee bezig is is niet verstandig. Pubers hebben steun en advies nodig om zo om te gaan met de druk van hun omgeving. Dit is zelfs het geval wanneer ze roepen dat ze je nooit meer willen zien. Je kind moet het gevoel hebben dat je er altijd voor hem bent, no matter what.

Geef een reactie