Relatie tussen je kinderen en je nieuwe partner

nieuwe_partner_kind

Het is dan eindelijk zover! Na een periode alleen te zijn geweest heb je een nieuwe partner gevonden. Je kunt je geluk niet op, bent verliefd tot over je oren en wilt niets liever dan bij hem zijn. Al snel doemt er echter een probleem op: hoe vertel ik het mijn kinderen?

INTRODUCTIE NIEUWE PARTNER

Allerlei angsten schieten door je hoofd: Zullen ze hem wel leuk vinden? Gaan ze moeilijk doen? Wat zal mijn omgeving hierover zeggen? De nieuwe partner wordt meestal niet meteen geïntroduceerd, tenslotte moet je zelf eerst ook nog aan het idee wennen. Gaandeweg echter, als de relatie serieus blijkt te zijn, realiseer je je dat er een moment moet komen dat ze met elkaar moeten gaan kennismaken. Maar hoe doe je dat?

EEN VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK WAARIN HET MIS GING

Een moeder overlegde niet waneer een kennismaking zou kunnen plaatsvinden met haar dochters van acht en twaalf. De meisjes werden voor een voldongen feit gesteld. Omdat ze zich er niet op in hadden kunnen stellen reageerden ze kortaf en negatief. De moeder had verwacht dat de kinderen heel blij voor haar zouden zijn, maar in plaats daarvan zaten ze te mokken op hun kamers.

In dit geval ging het niet om de partner, maar om het feit dat ze het gevoel hadden dat zij niet belangrijk waren. Er was hen niets gevraagd, of gezegd. Er ontstond een lange periode van dwarsheid van de dochters. Ze verbleven eigenlijk liever bij hun vader. De moeder had zich moeten realiseren dat de kinderen er ook in betrokken moesten worden.

EEN VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK WAARIN HET GOED GING:

Een vader had zijn kinderen goed geobserveerd in sociale omgevingen. Hij bemerkte dat als ze in een omgeving waren waar veel ruimte was om te lopen of spelen (voetbalveld), ze sneller op hun gemak waren met onbekenden dan als ze in een kleine huiskamer nieuwe mensen ontmoetten.

Hij hield hier rekening mee en introduceerde zijn nieuwe vriendin dan op het voetbalveld. De kinderen waren snel afgeleid en wenden langzaam aan de aanwezigheid van de vriendin. De overgang om de vriendin thuis uit te nodigen verliep soepel.

De vader heeft zich gericht op zijn kinderen in eerste instantie en daar een strategie op bepaald die uiteindelijke werkte.

REACTIE KINDEREN OP NIEUWE PARTNER

Van belang is om te proberen je kinderen in te schatten op hun reactie. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen hoe ze het zouden vinden als je een nieuwe vriend(in) hebt. Stel je in op de mogelijke reacties:

– het interesseert ze niet

– ze voelen zich gepasseerd

– ze zijn bang dat ze nu niet loyaal naar hun vader zijn

– ze zijn jaloers en bang dat je meer aandacht aan de partner gaat besteden dan aan hen

Merk je dat ze er inderdaad een probleem mee hebben, probeer dan door te vragen waarom ze er precies moeite mee hebben. Waarom zijn ze boos, dwars of verdrietig? Onder iedere emotie zit een gedachte die de emoties veroorzaakt. Als ze verdrietig zijn realiseren ze zich wellicht dat de situatie nooit meer wordt zoals het was. Misschien zijn ze bang dat er nu iets van hen verwacht wordt wat boven hun pet gaat, of zijn ze boos omdat ze het gevoel hebben dat er iets van hen afgenomen wordt, bijvoorbeeld aandacht, of de plek binnen het gezin.

Hoe exacter je weet welke gedachten in hun hoofdjes rondzingen, hoe beter je er op in kunt spelen.

Ga in ieder geval het gesprek met je kinderen aan, en probeer in de oplossende sfeer te blijven.

  1. maak de emoties van je kind bespreekbaar, zorg dat ze zeggen dat ze boos, verdrietig, angstig zijn
  2. probeer de onderliggende gedachte helder te krijgen (waar zijn ze precies bang voor, of waarom zijn ze exact zo verdrietig of boos)
  3. ga een ‘onderhandeling’ aan op een positieve manier: jij wilt graag met de nieuwe partner verder, je kind heeft er moeite mee, stel je kind de vraag: welke oplossing zie jij zodat we allebei een goed gevoel hebben? Laat je kind meedenken (afhankelijk van de leeftijd uiteraard), ze weten meer dan je denkt.
  4. druk niet ten koste van alles je eigen zin door, betrek je kind bij de besluitvorming en de uiteindelijke acties. Daar heb je later in het proces profijt van.

RELATIE TUSSEN NIEUWE PARTNER EN DE KINDEREN OPBOUWEN LUKT NIET

Soms lukt het niet om een goede band te kweken tussen je nieuwe partner en de kinderen. Het kan aan het verschil in karakters liggen die maar moeilijk te verenigen zijn. Neem de gevoelens van je kinderen serieus, luister naar ze, wals niet over hen heen, druk je beslissing niet koste wat het kost door, maar probeer samen met hen tot een oplossing te komen. Hoe meer je weet over de achtergrond van hun weerstand, hoe beter je daarop in kunt spelen. Gaat het toch verkeerd, schroom dan niet om een kindertherapeut in te schakelen. Deze zou de belemmeringen zeker aan het licht moeten kunnen krijgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Françoise Vaal

 

Geef een reactie