Rondkomen als alleenstaande moeder

Rondkomen als alleenstaande moeder

Rondkomen als alleenstaande moeder is niet makkelijk. Werken, kinderopvang, boodschappen, je kind die ook op gitaarles wilt en de wasmachine die het ineens niet meer doet. Hieronder vind je tips hoe je beter kan rondkomen als alleenstaande moeder.

Lees ook: Bespaartips voor alleenstaande moeders

1) Kinderopvangtoeslag

Gaan je kinderen naar kinderopvang? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Hiervoor is het belangrijk dat je werkt, een opleiding volgt of een re-integratietraject volgt via UWV of de gemeente. Ook moet je kind geregistreerd staan bij een kinderopvang instelling. Kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie en om je kinderopvangtoeslag te berekenen.

2) Huurtoeslag of woonkostentoeslag

Huur je een woning? En ben je in verhouding tot je inkomen veel geld kwijt aan huur? Dan kunt je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgen: de huurtoeslag. Hiervoor moet je wel aan een aantal regels voldoen: een lage huur en je inkomen mag niet te hoog zijn. Check de site van de belastingdienst voor de laatste voorwaarden.

Kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag dan kan je bij je gemeente nagaan of je wel woonkostentoeslag kunt krijgen. Dit is vooral van toepassing als je plotseling minder gaat verdienen. Bij je eigen gemeente kun je hier meer informatie over krijgen.

3) Kinderalimentatie

Jij en je partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, de zogeheten partneralimentatie, maar ook naar jullie kinderen: de kinderalimentatie. Als jullie uit elkaar gaan is je partner verplicht om naar draagkracht mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Dit geldt tot jullie kind 21 is geworden. De alimentatie is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner. Verdient je partner meer, dan is het niet gek om meer te krijgen. Zodat je kind ook naar die ene muziekles kan.

4) Collectief laten verzekeren: zorgverzekering

Je verzekering kan een stuk goedkoper uitpakken als je het met een groot aantal mensen afsluit. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of een sportclub. Je krijgt dan vaak korting op de premie. Vaak ligt dit rond de 8 procent. Ga bij jezelf na of je hiervoor in aanmerking komt. Elk jaar kun je opnieuw een zorgverzekering afsluiten, vergelijk aan het einde van de jaar de verschillende zorgverzekeringen en maak opnieuw je keuze. Dit kan veel kosten besparen.

5) Houd je uitgaven patroon in de gaten

Behalve zo min mogelijk betalen, is het ook belangrijk dat je je eigen uitgavenpatroon leert kennen. Dit gaat nu heel eenvoudig met bijvoorbeeld de site Afas.nl. Hier kan je via internetbankieren je transacties automatisch invoeren en zo krijg je in een overzicht te zien waar jij je geld aan uitgeeft. Zo zie je in een oogopslag of je misschien toch te veel geld uitgeeft aan die schoenen die je toch moest hebben, of de dagelijkse boodschappen. Ook je eigen bank heeft vaak een eigen online “huishoudboekje” beschikbaar.

6) Vind een flexibele baan

Ga op zoek naar een flexibele baan, zoals thuiswerk of in de thuiszorg. Zorg dat je hierin balans tussen werk en prive houdt. Lees meer over het vinden van een flexibele baan in de subcategorie Flexibel Werk op HappyMOMs

7) Bespaar geld op je dagelijkse uitgaven

Als je elke dag wat minder uitgeeft, houd je vanzelf meer over. Zo simpel is het. Maar dan moet het wel lukken om elke dag wat te besparen. Zeg bijvoorbeeld het abonnement van dat tijdschrift op, doe slimmer boodschappen of bel goedkoper.

1 reactie

Geef een reactie