Wat is strippen en hoe werkt het?

strippen_bevalling

Je bent inmiddels de 40 weken gepasseerd en nog steeds geen teken dat de bevalling zich aandient. Op internet zijn er tal van tips en trucs te vinden om de bevalling op te wekken, maar wetenschappelijk zijn geen van deze tips bewezen. Volgens onderzoek is het strippen van de vliezen het enige wat gedaan kan worden om de bevalling te stimuleren.

Wat is strippen?

Strippen tijdens je zwangerschap wordt gedaan om weeën op te wekken. Dit gebeurt meestal pas rond de 41 weken, wanneer je al een beetje (tenminste 1 centimeter) ontsluiting hebt. De verloskundige of gynaecoloog probeert , via inwendig onderzoek, met haar vingers de vliezen in de baarmoedermond los te maken. Ze draait als het ware met haar vingers rond het hoofdje van de baby. Door dit te doen maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan, wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond zachter wordt. Dit kán ervoor zorgen dat de weeën op gang komen. Indien nodig, wordt het strippen een aantal keren herhaald.

Is strippen pijnlijk?

Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Het strippen zelf  kan even een ongemakkelijk gevoel geven. De meeste vrouwen geven aan dat het strippen niet heel veel pijn doet. Bovendien duurt het strippen gelukkig maar een paar minuten.

Ben jij zelf gestript? Hoe heb je dit ervaren? Laat je reactie onder dit artikel achter.

Wat kan ik na het strippen verwachten?

Ga er niet vanuit dat de bevalling meteen begint na het strippen. Het kan zelfs helemaal geen effect hebben. Na het strippen kun je een dag last hebben van lichte krampen of weeën. Ook kun je enkele dagen wat bloedverlies hebben doordat de baarmoedermond is aangeraakt. Dit bloed kan rood, roze of bruin van kleur zijn. Het is verstandig om na het strippen maandverband te dragen.

Je kunt merken dat je gestript bent doordat je echte of voor-weeën krijgt, je meer last krijgt van harde buiken of dat je een menstruatieachtige kramp krijgt.

Strippen brengt, voor zover bekend, geen risico’s met zich mee. Mocht je toch hele heftige pijn krijgen of  heel ernstig bloedverlies hebben, neem dan altijd contact op met je verloskundige of arts.

Hoe goed werkt strippen eigenlijk?

In een Nederlands onderzoek (uitgevoerd van 2000 tot 2003) is naar voren gekomen dat strippen in veel gevallen helpt de bevalling op te wekken. Zonder strippen duurde de eerste zwangerschap bij 46% van de vrouwen 42 weken, door te strippen duurde de eerste zwangerschap bij 29% van de vrouwen 42 weken. Verder kwam uit het onderzoek dat:

  • Strippen de baarmoedermond rijper maakt
  • Vooral de eerste keer strippen succesvol is
  • Het strippen effect heeft voor zowel vrouwen die voor de eerste keer gaan bevallen, als voor vrouwen die al eerder bevallen zijn.

Uit Brits onderzoek kwamen ongeveer dezelfde cijfers: door te strippen is de kans dat je 42 weken zwanger bent gehalveerd.

Geef een reactie