Zwangerschapsverlof: 10 dingen om te doen

zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof, je hebt er maanden op gewacht en dan nu is eindelijk je laatste werkdag aangebroken en begint officieel je zwangerschapsverlof. Wat een heerlijk gevoel, eindelijk rust en tijd om de kinderkamer helemaal tip top in orde te maken. Maar hoe kun je je tijd nog meer besteden? Afhankelijk van hoe fit je bent, en of je al kindjes thuis hebt rondlopen, kun je nog een heleboel doen tijdens je zwangerschapsverlof. Voordat je de 10 tips leest om te doen tijdens je zwangerschapsverlof eerst de berekening.

Zwangerschapsverlof berekenen

De totale duur van de zwangerschapsverlof duurt minstens 16 weken (lees hier de officiele dagen vanuit de overheid. Je kunt helemaal zelf bepalen wanneer je de zwangerschapsverlof in laat gaan vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum. Dus een makkelijke calculatie: neem je zes weken voor je uitgerekende datum vrij dan heb je nog 10 weken zwangerschapsverlof na de geboorte.

Meer calculaties om de zwangerschapsverlof te berekenen:

  • Je neemt 8 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 8 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 7 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 9 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 6 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 10 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 5 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 11 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 4 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 12 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 3 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 13 weken na de geboorte zwangerschapsverlof
  • Je neemt 2 weken voor de uitgerekende datum vrij dan heb je nog 14 weken na de geboorte zwangerschapsverlof

Dan nu de 10 tips om te doen tijdens je verlof!

1. Fotoboek maken

Wie heeft er thuis geen dozen liggen met oude foto’s of een computer vol met “rondslingerende”afbeeldingen? Je zwangerschapsverlof is een uitgelezen moment om deze foto’s in te plakken of in te scannen om er een digitaal fotoboek van te maken.

2. Die rommellaatjes eindelijk eens ordenen

Laatjes met sleutels waarvan je geen idee hebt waarvoor ze zijn, losse bonnetjes, kabels en andere prullaria waar je al jaren niets mee doet. Als je de tijd hebt, is het best eens lekker om deze laatjes te ordenen en zoveel mogelijk weg te gooien. Kan je er na het opruimen van de laatjes nog steeds niet genoeg van krijgen? Dan kun je tijdens je zwangerschapsverlof ook aan een grote schoonmaak beginnen.

3. Een hele serie aan een stuk door kijken

Eindelijk eens tijd om een hele serie aan één stuk uit te kijken zonder gestoord te worden. Lekker op de bank, met een pot thee en een lekker chocolaatje, je favoriete serie kijken (ps. mijn tips: Downtown Abbey, Mad Men en Modern Family).

4. Het boek dat al tijden op je nachtkastje ligt nu eindelijk uitlezen

Ga eens naar een koffietentje bij je in de buurt of nestel jezelf thuis in een grote stoel en neem de tijd om met volle aandacht eindelijk je boek uit te lezen.

5. Adressen verzamelen en het geboortekaartje voorbereiden

Als je net bevallen bent is het verzamelen van adressen en het schrijven van enveloppen wel het laatste waar je zin in hebt. Gebruik de tijd voor de bevalling om alle adressen al op de enveloppen te schrijven, zodat het geboortekaartje alleen nog gedrukt hoeft te worden.

6. Lekkere taartjes, koekjes of andere gerechten maken

Word je ook elke keer geïnspireerd bij het zien van programma’s als “Heel Holland Bakt” en “Bake My Day”? Gebruik je zwangerschapsverlof om een overheerlijke tompouce of bavarois taart te maken! Je partner, kinderen en buren zullen er ook erg blij mee zijn 🙂

7. Voor als je echt veel energie over hebt: een online cursus volgen

Heb je nog energie over, en heb je je altijd al willen verdiepen in een bepaald onderwerp? Volg dan vanuit huis bijvoorbeeld een online cursus binnenhuisarchitectuur, kunstgeschiedenis of neem Engelse les via het internet.

8. Je huis een simpele make-over geven

Je hoeft echt niet zoveel te veranderen om je huis een andere look te geven. Koop nieuwe kussens, verplaatst wat meubels (de zware meubels met hulp van je partner!) of sorteer je boekenkast op kleur.

9. Oude vriendinnen weer eens opzoeken

Omdat je niet al je energie in je werk hoeft te steken, is er misschien wel meer energie om je sociale leven een boost te geven. Koffie drinken met een oude klasgenoot of een ver familielid opzoeken kan tijdens je zwangerschapsverlof veel voldoening geven.

10. Voorbereiden op de bevalling

Misschien wel het belangrijkste om te doen tijdens je zwangerschap is je zowel mentaal als fysiek voor te bereiden op de bevalling. Dit kun je bijvoorbeeld doen door dagelijks zwangerschapsoefeningen te doen, je geboorteplan te schrijven en alle dingen te organiseren die nodig zijn als straks de baby er is.

Geef een reactie